středa 18. dubna 2012

Žij zdravě, úvod + snídaně

Pro začátek bych, tak nějak uvedla proč začínám s  touto novou, dá se říct rubrikou a to "Žij zdravě". Kamarádi z plurku o mě ví, že je to necelý rok, co jsem se pustila do totální proměny svého života. Vždycky jako malá jsem byla hubenoučka tyčinka "samá ruka, samá noha". To se kolem 13tého a 14tého roku začalo rapidně měnit. I přes každodenní tréninky at už kdysi závodního aerobicu nebo později tančení v Akcentu, jsem neskutečně přibírala. Všechno bohužel bylo spojeno i s mou nemocí štitné žlázy a shodit jedno kilo bylo pro mě stejně těžké, jako pro ostatní 10 kilo. Takže jsem se zakulacovala a zakulacovala až jsem měla při výšce 172 cm 70 kilo. Denně snědla celé povidla, půlku medu a měla neskutečný příjem sladkého a to v nouzi klidně v podobě kostkového cukru, proto mě čekaly i testy na diabetes, které se naštěstí nepotvrdily, šlo jen o hrátky mé štitné kámošky. Takže šlo v prvé řadě i o zdraví, toužila jsem po zdravém těle, ani ne po mírách, které jsou v dnešní době trendy (20-10-20 nebo jak se to dneska na těch molech nosí :D)


Popravdě si úplně přesně nepamatuju, co přesně to začalo, tu změnu jídla, každodenní cvičení i to, že si nekoupím nic aniž bych si přečetla tabulky na obalu a složení toho na co mám chut. V každém případě jsem se za 8 měsíců zbavila 12 kil, celkem málo na tak dlouhou dobu, mohl by si někdo říct, ale s čistým srdcem mohu prohlásit, že bez hladovek, mučení nebo zvracení či dokonce anorexie, tak jako to mnozí "přátelé" z okolí označovali (ono když se někomu daří a snaží se, denně maká do úmoru  a druhý by chtěl taky, ale jen sedí na zadku, jooo se dozvíte hezkých věcí).

Pro články a rady jsem se rozhola proto, že stejně jako já by mohl být někdo v tísni a rady, tipy a triky na zdravý životní styl by se mohly šiknout.

Jak už jsem zmínila, změnilo se toho hodně není den, kdybych minimálně půlhodinu necvičila, asi jsem maniak, ale ano cvičím OPRAVDU každý den, ne nějaký program, ale různé videa, workouty na které mám zrovna náladu. O jídle platí to samé hodně nakupuji ve zdravé výživě, v oddělení dia a zdravé stavy v supermarketech a velké množství potravin si vyrábíme a pečeme doma. Znám hodně holek z okolí, které drží dietu s nechutí a po nuceném týdnu přesného jídelníčku se přecpou a mají hned vše zpátky, jsem ráda, že tento případ nejsem, neberu to jako něco omezujícího prostě, spíš jako samozřejmost a denní rutinu.

No mohla bych psát hodiny, proto to rozdělím asi na milion částí, pro dnešek bude hlavním tématem SNÍDANĚ!

 (jahody s bílým jogurtem, celozrnými mini lupínky a šupinkami hořké čokolády)

Kdy snídám?
Snídám každé ráno kolem 7 hodiny ranní v klidu domova, pokud zrovna nemáme na 7 školu. V tom případě už mám nachystanou moji uzavíratelnou krabičky, ze které nic nevyteče a ani neoschne a beru si snídani sebou. Jím pomalu a většinou asi tak 15 minut, pomalu žvýkám a většinou mám ještě zavřené oči :D

(velký pomeranč pokrájený na kousky v bílém jogurtu, celozrné ovecné vločky 
a kolečka hořké čokolády)
Co snídám?
Jelikož vím, že jsem na sladké doslova blázen, dávám si ho ráno a to právě v podobě prvního jídla dne.
Téměř každý den je to ovoce, cereálie, jogurt, mléko, sojové dezerty,domácí upečené sušenky, šupinky hořké čokolády, oříšky, sušené ovoce. Různě je kombinuju podle momentální chuti a nálady. Jak vidíte na fotkách jídlo si ráda zdobím, jsem toho názoru "že jíme i očima".

  (nektarinka nakrájená na měsíčky, bílý jogurt s kokosovým sirupem, zapékané musli bez cukru s
 kousky kokosu a sušeného ovoce)
Jak si snídani chystám?
Patřím k těm, kteří ráno mají co dělat, aby se sami nachystali a ne tak ještě připravovat a aranžovat jahody na jogurt. Vždy kolem 7-8 hodiny večer se odeberu do kuchyně a nachystám si snídani, svačinu a oběd na další den do brabiček. Snídani si dávám do skleněných misek a balím do potravinářské folie, tak abych ráno mohla jen přijít, odbalit a s chutí sníst.

 (nízkotučný tvaroh ochucený hořkým kakaem, baby-mini banán nakrájen
 na kolečka, posypáno vločkami s vlákninou)

(bílý jogurt zamíchaný se skořicí a lžící medu, kousky kiwi - celkem 3 velké kiwi)

Čím snídani zapíjím?
Budto je to mléko, kterým jsou zalité mé nachystané cereálie, většinou však sklenice ovocného džusu (domácího někdy i kupovaného) ředěného "jedna ku jedné" voda + džus. Ráno bych se neobešla ani bez kávy nebo lattečka z mého milovaného Dolce Gusta nebo Cara s troškou mléka :)

(Latte machiatto z Dolce Gusta ozdobené skořicí)

Tak jo doufám, že se Vám zpěstření v podobě tohoto článku líbilo víc nebo stejně jako recenze.
Jak probíhá vaše snídaně? Co snídáte nejraději ?

8 komentářů:

  1. já snídám bílý jogurt s kiwi, někdy s ananasem (ne kompotovaným), banánem, nektarinkou, někdy všechno dohromady.. plus müsli, kukuřičné lupínky nebo sušenky z ovesných vloček, které si peču (recept najdeš u mě na blogu).
    Někdy si uvařím ovesnou kaši, záleží na tom kolik mám času, na co mám chuť nebo co mám zrovna doma.
    Tvé snídaně mě ale hodně inspirovaly, určitě zkusím ten tvaroh :) a taky se mi líbí jak krásně vypadají. I když ty moje vlastně taky, než je zamíchám :D
    Tohle byl velice dobrý nápad, už se těším na další články a mohla bys přidávat jistě i recepty, třeba u obědů, atd.. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě budu dál rozvíjet tento typ článků :) Takže taky snídáš zdravě jak tak čtu :) Ovesnou kaši taky miluju, stejně jako jáhlovou apod. :)

      Vymazat
  2. Ja vetsinou snidam recky nebo bily jogurt,piskoty,ovoce,musli,puding nebo ovesnou kasi samozrejme ne vsechno na jednou :D ale podle chuti
    kavu vzdycky
    tesim se na dalsi clanky:)

    OdpovědětVymazat
  3. Ten článek je skvělý, Riki! :)) Trochu mě to inspirovalo, i když jogurt snídám málokdy, stejně tak jako sladké věci, ale v poslední době jsem si začala vařit ovesnou kaši a strašně mi to chutná :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V tom případě jestli ti chutná ovesná, tak někdy zkus i jáhlovou a přidat sai do toho ovoce, oříšky a přisladit medem :)

      Vymazat
  4. Musím ti pochválit krásně nafocený jídlo. :) To se podaří totiž málo komu a nesnáším fotky, kdy jídlo vypadá jako kdyby ho už někdo požvýkal. Takže za tohle ti tleskám a klobouk dolů před tvým zdravým režimem a ranními rituály. Zhruba taky rok se snažím jíst zdravě, ale dost to šidím, neb moji rodiče na tohle nejsou stavění takže jsem v tom sama. Nicméně se ale chystám po detoxu tohle všechno rapidně změnit. :) Já mám na snídani ještě ráda krupičnou kaši, kterou zrovna i doporučuji. Sice si musím přivstat (což se mi hodněkrát nepovede) ale pak ta snídaně stojí za to. :) Já mám rána hektický a taky mi nezbývá moc času na přípravu snídaně... Takže to řeším stejně jako ty. :)

    http://deerwithorns.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  5. na snídani si potrpím, nemohla bych bez ní vůbec ráno začít fungovat. a s tím, že jíme už i očima máš naprostou pravdu, nechci se mi jíst, to co nevypadá hezky :/
    hodně jsi mě překvapila s tím, že jsi měla problém s váhou. jsi tak drobounká a štíhlá. prolbémy se štítnou žlázou jsou zlo :/

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj Niki, to si mám koupit normálně bílý jogurt?:D

    OdpovědětVymazat

Děkuju mnohokrát za Tvůj komentář :)