pondělí 23. dubna 2012

Sladké bez výčitek?

Jo další článek o jídle! 
Musím se Vám přiznat, měli jsme a pořád máme ředitelské volno, času mám fůru a vlastně nemám žádný. Pořád někde lítám, každý den začínám brzo ráno fitkem, pak se někam jede, setkám se s  kámoškou, jdu nakoupit, uklidím, uvařím, zas jdu ven a rázem je noc. Strašně rychle mi teď ubíhají dny a kolem désáté večer si vzpomenu na blog a na to, jak ho tedka  flákám. Takže mi to prosím prominte, přečtěte si tenhle článek a slibuju, že outfity i recenze tu přibudou, co by dup v hojném počtu.

Minule jsem tak nějak uvedla, proč jsem takový blázen do všeho zdravého.
Dneska bych se ráda zabývala tím nejhorším a nejtěžším. Jo pokaždé, když si něco dáme jako cíl, existujou překážky. U studia je to lenost, u cvičení bolest svalů a částečně taky lenost a u zdravé stravy je to chut na něco sladkého. Ti co sladké rádi nemají (pro vysvětlení jsou to lidé, co odmítají čokoládu a nikdy nehřeší, něco jako pandy, to je taky ohrožený druh, akorát, že tohle je lidský ohrožený druh), těmto se klaním a závidím. Já jsem taková, že nemusím mít pečivo, maso, smažené, chipsy, ale za kus čokolády nebo sladkosti bych Vám urvala celou ruku.

Jde to vůbec k sobě? Jíst zdravě a udržovat se v kondici a přesto si dopřát něco sladkého?
Ano jde, věřte tomu.

(není nic zdravějšího a sladšího než obyčejné jahody na kousky)

Problém číslo 1.
Nevíme co jíme, je to sladké, je to fajn, chutná to, má to hezkou barvu a zajímavý obal. Jak moc těžké a časově náročné je otočit to a kouknout na složení? Hodně z nás si myslí/myslelo, že jsou sladkosti škodlivé. Opak je pravdou, všude si můžete přečíst, jak je pro tělo důležitý cukr, jak je zdravý med, kolik prospěšných látek obsahuje obyčejná čokoláda. 
A rada? Koukejte na obsah, dejte si klidně, ale ne mléčnou pochoutku s obsahem kakaa 12%,  kupte si velkou pořádnou čoklitu s obsahem 80%. Vykašlete se na zákusky z prodejny, udělete si trochu času a upečte si něco zdravého, kde si místo cukru moučka dáte med, kde si nedáte tvaroh, který u tvarohu nikdy neležel nebo šlehačku, která je tak podpořená ztužovačem, že když si do ní kousnete, tak Vám vylomí zub, protože musí za tím skleněným pultem vypadat krásně od 7 do 7, nonstop.

Hodka Vás nikoho párkrát za týden nezabije a vymlouvat se na nešikovnost je už ohrané.

 (mrkvové taštičky ze špaldové mouky s povidly)

Problém č. 2
Ty z Vás, které jsou šikovné a kuchyn pro ně není nepřítel, jste vyhrály, ale bohužel jen z poloviny. Dalším krokem je umět nahrazovat tučné nepřítele zdraví prospěšným kámošem. Navštívily jste někdy zdravé oddělení v supermarketu, oddělení Dia nebo malé prodejny zdravé stravy? Věřte mi, budete se divit, jak mohou věci jako soja, kukuřičný sirup a podobné vychytávky skvěle chutnat. Nepoužívejte plnotučný tvaroh dejte si bílý jogurt, kašlete na nutellu, pořidte si nebo vyrobte místo hnědé mazlavé hmoty (ted mě půl republiky zabije za hánlivé označení jejich miláčka) pravou čokoládovou pomazánku. Místo lžíce cukru dejte lžíci medu, místo bílé mouky celozrnou nebo špaldovou. Takhle bychom mohli pokračovat do nekonečna. Stačí se začít zajímat a rozšířit obzory o potravinářském trhu.

(zdravé sušenky z ovesných vloček )

Problém č. 3
Dlouho si sladké odpíráte, nevydržíte a nacpete do sebe všechno horem dolem. Nezakazujte si, stejně víte, že to nevydržíte a říkat si "těším až to skončí, konečně se nacpu sladkým k praksnutí", vždyt je to zbytečné. Denně si můžete dopřát něco dobrého, ale BACHA na to nejdůležitější - množství. Věděli jste, že tako hořká čokoláda je velmi zdravá pokud bude hořká a dáte si čtvreček nebo dva denně? Nic vás nezabije a 10 kilo nepřiberete, když si něčeho dáte trošku, nachystáte si to a budete si to vychutnávat. Stačí dvě sušenky ne celý talíř, malý jogurtový pohár ne o velikosti lavoru. Kroťte se, stačí si říct "zítra si dám zase".


(dort z nízkotučného tvarohu bez těsta s vlašskými ořechy s medem)

Problém č.4
Přemohli jsme lenost, naučili se péct, víme kolik čeho, ale víme i kdy? Když už snažme se nejlépe v dopoledních hodinách, kdy naše tělo nejlépe spaluje a celý den máme před sebou. I odpoledne se Vám nic nestane, ale bacha na noční vyjídačky a šmejdění. Ve 12 v noci Vás nezachrání ani mrkvové taštičky bez tuku ani dietní dort, ve 12 v noci běžte spát, zaspíte ty největší chutě.

(jogurtový pohár se skořicí a kousky kiwi)

Problém č.5
Výmluvy typu "neznám zdravé recepty" neumím "vařit zdravě". Jestli si čtete tento článek, dá se předpokládat, že máte internet a kliknout do vyhledávače - zdravé recepty, Vám zabere mín času než si myslíte, výběr je snad nekonečný, informace i s přesným fotografickým postupem. V dnešní době je to velmi snadné.

(zdravé zázvorky ze špaldové mouky s javorovým sirupem)

Tot vše, na závěr vám radím, držte se a hlídejte se, ale nikdy si nezakazujte, to co máte rádi, stejně to jednou porušíte, zajímejte se o to, čím dopujete své tělo .
Na fotkách jsou příkaldy zdravých receptů, které jsem připravila.

(jablečný koláč s javorovým sirupem a sušenými brusinkami)

Na závěr ukázka, že i narozeninový dort pro mamku může být extra zdravý a dietní :-).

(mrkvovo-pomerančový dort s polevou z horké čokolády a bílého jogurtu)

Patříte mezi sladké maniaky, stejně jako já?
Co máte nejraději? :-)

15 komentářů:

  1. skvělý článek, Riki! a já ze sladkého mám nejradši pudink, ten bych jedla neustále, ale musím se krotit :D a med ♥ třeba takové ovoce s medem, mňam

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ovoce s medem, mnam! Má oblíbená snídaně, hlavně banán s medem a vločkama :) Pudink mám taky moc ráda, poslední dobou jsem si oblíbila i sojový :)

      Vymazat
  2. Super článek :) Já zrovna nedavno začala pořádně číst etikety a místo sladkého se cpát radši ovocem a zeleninou a je to rozhodně i chutnější. Než naházet do špaget kečup ze shnilých rajčat bůhví odkud, dám tam čerstvé.
    Jenže můj problém je, že když vím, že mám ve spíži takovýho toho hnusnýho čokoládovýho zajíčka, mega nezdravého, pořád na to myslím a nakonec si ho dám. Prostě co je v domě a vím o tom, to mě láká :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, už ten pocit že člověk jí i něco jiného než jen éčka a konzervanty :D Zajíčka vyhod z okna a budeš mít klid :D

      Vymazat
  3. Diky že mám zase hlad! já jsem začla dneska ráno jist zdravě a zatím se mi to docela daří!!! (kdyz pominu muj oběd:D).. nefot to :( mám choutky jít si pro něco moc mega sladkeho!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Držím pale at vydržíš i zítřek :D Běž spát a zaspi chutě ! :D

      Vymazat
  4. Ha, tak já jsem asi panda :D Čokoládu, zákusky, sušenky a podobný věci už asi rok nejím, když nemusím, ale zato bych nepřežila bez pečiva a masa... Každej máme něco, no :)
    Jinak super článek!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pandí vzácnost ti upřímně závidím :D Jasný, každý je jiný :)) Děkuju :)

      Vymazat
  5. páni, ty máš senzační recepty, uplně mě najednou honí mlsná :D mňam, mňam!

    OdpovědětVymazat
  6. sestřin přítel a jeho bratr (jsou dvojčata) jsou pandy :D od malička nejedí žádné sladkosti. Dokonce se jim z čokolád, dortů, apod. dělá špatně :D ale alergie to není samozřejmě :D
    Tohle jim opravdu závidím, taky bych to tak chtěla. Jinak bys mě opravdu neskutečně potěšila pár recepty (třeba těmi taštičkami a zázvorkami).
    Jinak mě už se několikrát osvědčilo, že se musím ráno pořádně zdravě nasnídat a před obědem si dát třeba dva čtverečky čokolády a pak přes den jím vyloženě jen oběd, svačinu a večeři a už mě nehoní mlsná :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. paste.plurk.com/show/1019432 receptr na taštičky
      paste.plurk.com/show/1023250/ zázvorky

      Jak říkám, nevím co bych dala za to být panda :D Přesně, taky si dopřávám sladé nejlépe odpoledne, nejraději nějakou dobrou hořkou čokoládu :)

      Vymazat
    2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    3. ty odkazy mi bohužel nefungují :(

      Vymazat
    4. Zdravé mrkvové taštičky s dia povidly
      Těsto:
      • 250 g špaldové mouky
      • 150 g nastrouhané mrkve
      • 150 g másla
      • 1/2 prášku do pečiva
      Náplň: podle chuti, já použila dia povidla, dobrá je i sojová nutella pokud Vám nejde o to aby to bylo i dietní tak dejte cokoliv :))

      Postup přípravy:
      Všechny ingredience smícháme a zaděláme těsto, které necháme asi hodinu odpočinout. Z těsta vyválíme placku a nakrájíme čtverce o velikosti asi 10x10 cm, doprostřed dáme náplň a vytvarujeme trojúhelníčky. Můžeme tvarohat i šátečky, nebo rolovat do rohlíčků nebo vytvářet pomocí formičky taštičky. Pečeme na pečícím papíru v předehřáté troubě na 170 stupňů dozlatova.

      Vymazat
    5. Zázvorky

      Ingredience:
      9 dkg javorového sirupu
      6 dkg másla
      12,5 dkg špaldové mouky
      2 lžičky mletého nebo čertvého najemno nastrouhaného zázvoru
      1/2 lžičky jedlé sody
      1 lžíce třtinového cukru

      Postup:
      V kastrůlku rozpustíme máslo, přidáme sirup, necháme vše rozpustit a dobře promícháme. Směs necháme vychladnout. Do mísy dáme mouku, přimícháme zázvor, sodu a cukr. Přilejeme směs z másla a sirupu a vypracujeme těsto. Z těsta pomocí dvou malých lžiček tvarujeme kuličky a skládáme je na plech, lžičkami je lehce zploštíme a upečeme. Můžeme si vyhrát a ihned jakmile je vytáhneme horké z trouby si vezmeme protlačovátko na brambory a vajíčka (používá se na bramvorový salát) a přitlačíme ho na sušenky a vznikne nám hezká čtverečkovaná textura sušenek.

      Vymazat

Děkuju mnohokrát za Tvůj komentář :)