středa 25. dubna 2012

Oběd rovná se stavební kámen dne

Už jsem tu probrala snídaně i sladkosti, teď je čas probrat něco důležitějšího, de facto nejdůležitější jídlo dne. Tento článek jsem hrozně oddalovala, protože mi bylo hned jasné, jak dlouhý bude, takže Vás na to připravuju, bude moc dlouhý, jo fakt moc dlouhý. (napsala bych to - fakt moc dlouhý- ještě i víckrát pro dramatičnost, ale bojím se, že by to byl už pak fakt moc dlouhý článek :-D)





Na úvod : obědváte? kde obědváte?

Nejsem si úplně jistá jestli následujícími radami vytrhnu trn z paty skupině lidí, která se stravuje ve školní jídelně, asi ne, ale pro ty ostatní aspoň jako inspirace nebo něco nového.

Shrnmě si opět základní problémy

Výmluva číslo 1:
"Nestíhám, nemáš přes den čas si sednout a vklidu se najíst."
Tuhle výmluvu jsem věčně slyšela i od tatky, od bráchy i já ji dřív používala. Ale není to pravda, chabá snaha to na něco svést. Fakt si nenajdete 10-15 minut kolem 12-15 hodiny? Najdete žejo.

Výmluva číslo 2:
"Stravuju se v jídelně a nemohu si nijak vybírat."
To už je lepší než ta první, ale stejně jen z poloviny. Škola má povinnost vést jídelnu, která bude pro své studenty vařit podle přesně daných stravovacích tabulek hodnot, vše kontrolují a přesně dodržují (ne vždy dodržují vzhled a chut, ale na to tabulky EU ještě nemá, ale snad to příjde). Takže i v té škole se stravujete zdravě, ale přichází Váš úkol a to řídit si porce. Přidáš si 6 knedlíků, nebo sníš 4 misky kompotů? Nesvádějte to jen na jídlo, ale sledujte i množství.

Výmluva číslo 3:
"Jsem sama doma, nemá cenu vařit si sama pro sebe"
Není nic jednoduššího než vařit po hrstkách. Hrst nudlí místo celého balíku pro celou rodinu, dám si tam to, co mám rád a dochutím si to podle sebe. Nemusím se ohlížet na nikoho jiného, ba naopak udělám si čas a s jídlem si vyhraju i po estetické stránce. Udělejte si z vaření "pro sebe" zábavu. Troufněte si i na jiné jídla než nudle a kečup, internet skrývá hodně receptů a to, jak jednoduchých tak i složitějších pro ty odvážné.

Výmluva číslo 4:
"Když mně ten mekáč strašně chutná".
Přemýšleli jste někdy nad tím, co v tom opravdu je? Jestli jo a nic to s Vámi neudělalo, tak jinak, přemýšleli jste, že všechno, co oni vyrobí z toho posledního potravinářského odpadu, si vy můžete během chvilky udělat doma z opravdového masa, opravdové zeleniny a opravdového koření bez té nejpodřadnější soli, zvířecích kůží, spotřebního salámu a podobných lahůdek té nejspodnější jakosti?
Ono by ten hambáč z čerstvé housky, kuřecího steaku, kterého osmahnete na pánvi s pravým kořením, s dobrým rajčatovým protlakem a chutným sýrem, možná byl o něčem jiném.

To bylo jen pár vět, kterými se mnozí z nás (já byla jednou z nich) ohrazovali, když přišlo téma obědy. Nechci tady do Vás cpát vše zdravé, když vím že mladí, prostě mají rádi smažené, sladké, i to tučné, spíš apeluju na to, aby si každý začal všímat čím se krmí, čím to své tělo dopuje a následně po něm vyžaduje, aby bylo plné energie nejlépe od rána do večera.

Typy obědů

1. Typ lehký salátový
 Je horko a Vy si určitě ve 30 stupních nedáte vařící guláš s knedlíkama, nebo kupu řízků. Tělo je tak zatížené, proto většinou vyhledáváme něco osvěžujícího, lehkého. Saláty jsou ideální hlavně pro parné léto, zasytí, necítíte se po nich jako balvan a navíc si každý může nakombinovat suroviny podle toho, co má rád.

(rajčata s nadrobono nakrájenou cibulkou, balzamico, mini mozzarellky, zahradní salát)

(směs listových salátů, chilli krutonky, cherry rajčata,  domácí zálivka z bílého jogurtu s bazalkou)

 (listy sálatu, rukola, rajčata,  pamazán)

2. Typ aneb máme chut na těstoviny, noky atd.

Jsem milovník těstovin, bramborových noků a podobných příloh. Bez brambor bych klidně přežila, ale bez takových špaget nebo gnochi ne. Na přípravu jsou snadné a rychlé, ideální se smetanou nebo naopak rajčatovou pálivou omáčkou. Nasytí a skvěle chutnají.
Můj tip, vybírejte zejména celozrné těstoviny, které jsou pro tělo prospěšnější.

(těstoviny s pálivou paprikovou omáčkou, bazalkou, kuřecím masem a parmazánem)

(gnochi se špenátem, smetanou a česnekem)

3. Typ se jménem "mám čas a tak si něco vyrobím"

Jak říkám, sama čerpám z knih i internetu, těch inspirací je nespočet. Máme úžasné food blogerky i stránky typu Apetit. Stačí zadat to na co máte chut, popřípadě jaké suroviny má vaše spíž.

(špenátové rolády plněné uzeným lososem a krému z lučiny a tvarohu, rajčata a salát)

 4. Typ - jsem masožravec

Upravujte si maso nejlépe na suché pánvi, na páře, zapékané. Vyhýbejte se levným slunečnicovým olejům, smažené strouhance nebo masem nasáknutým skrz na skrz tukem.
Plavat může třeba v omáčce ne v připáleném tuku.
Pokud už si dáte kus dobrýho masa nemusí to být nutně k bramborům, kendlíku nebo hranolkám, zkuste si ho nakrájet na proužky a namáčet do čerstvého tvarohu a k tomu obří oblohu oblíbené zeleniny. Někdo má rád maso neochucené, jen solí, tak aby vynikla přírodní chut třeba toho steaku, někdo naopak preferuje pikantní, výrazné koření, jak je libo, každý jak má rád.

(kuřecí kousky s kořením, rajčata s barevným pepřem a hrubozrný tvaroh s  pažitkou)

(ano tak trochu maso-nemaso, ale k tomuto typu se hodí asi nejvíc - sušená šunka, rajčata, mozzarella, oliv.olej, bazalka)

5. Typ - zelenina jinak než za studena

Zkoušeli jste někdy chut tepelně upravené zeleniny? Zapékaná se sýrem, s houbami, s masem nebo naopak orestovaná na másle?
Za zkoušku to stojí, objevíte úplně jinou chut, zapomente na rozvařenou mrkev s kostkama hovězího, kouněte po něčem chutnějším.

 (restovaná směs zeleniny, s čestvým salátem a rozteklým ementálem)

(zapékaná cuketa, lilek a rajčata s žampiony prokládanými hermelínem a ementálem)

(vydlabaný lilek s nivou a goudou, kousky lilku, rajčat a paprik s chilli)

(úplně klasické lečo, které je děsivě nevzhledné, ale já osobně jsem jeho milovníkem)


Typ 6 - Víš co je bulgur, tarhoňa a kuskus? Ne není to žádné město ani zvíře. 

Tohle doporučuju, oddělení luštěnin skrývá mnoho nezámého, teda pro většinu lidí neznámého. Kuskus je v dnešní době už dost profláknutý, ale takový bulgur ne. Malé balíčky podobné těm, ve kterých najdeme čočku nebo hrách. Na obale najdete návod k přípravě a zbylý uprava je čistě na vás. Bulgur jsou o něco větší kousky, ale chutově velmi blízké právě kuskusu. Tarhoňa je kuličkovitá drobná těstovina.
Moc dobré je to se smetanou, zapékané s kukuřicí a kuřecím masem, jako náplň v rajčatech zapečených se sýrem nebo jen tak, připravené podobně jako rizoto s čerstvou zeleninou.

(bulgur se zakysanou smetanou, kukuřicí, hráškem, paprikou a rajčaty )

Typ 7 - polévka zasytí, zachutná a zahřeje

Polévky jsou složené převážně z vody,  existují smetanové, bramboračky, vývary a tak dál.
Co si budem povídat, ásček konzervantů není zrovna to nejlepší, chutnější a zdravější je vždy ta domácí.
Takový žampionový krém nebo domácí bramboračka je otázka chvilky.

(bramboračka s žampiony - nejím ostatní hřiby, samozřejmě brambory, mrkví a petrželkou)

Typ 8 - jedla bych všechno uvedené výš, ale moje škola je tyran a v lavici mě drží až do večera

Pořidtě si vzduchotěsnou a vodotěsnou krabičku a tím vyřešítě vše. Nacpete do toho úplně všechnou výjimkou polévek, které studené nebudou chutnat nejlépe a navíc ani z praktického hlediska to nebude do školy nejlepší.

(zahradní salát s roládkami z žitných tortil, plněnými sušenou šunkou, ementálem a sýrovým krémem)

(zelenina s kusy nivy a salátovým kořením včetně olivového oleje)

Na závěr shrnutí:
1) Nevynechávejte oběd.
2) Na nic se nevymlouvejte.
3) Nenuťte se jíst zdravé potraviny, které Vám nejsou po chuti, najděte si něco, co Vám bude chutnat.
4) Do školy krabičkujte, nacpěte do ní požadovanou porci, zacvakněte a dejte do ledničky, ráno hodte do tašky a odpoledne si dopřejte dobré jídlo.
5) Nebojte se pustit do něčeho nového.
6) Navrhněte rodičům jestli byste to nemohli být Vy, kteří o víkendu připraví oběd.
7) Vemte se a projděte se pomalu celý supermarket, uvidíte na kolik nepoznaných novinek narazíte.

Doufám, že se někdo dostal až k této části článku, dalo mi to vážně zabrat vše sepsat.
Snad se Vám to líbilo a třeba i inspirovalo :)





Jaký je Vás absolutně nejoblíbenější oběd?
Vaříte rádi ?

24 komentářů:

  1. rikulíne, prosím tě, přijeď ke mně a vař mi! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už jedu ! :D Ty ber foták a budeš mi fotit jídlo, ok ? :D

      Vymazat
  2. JÁ MILUJU FAZOLOVÝ LUSKY. MILUJU JÍDLO. TO MÁM NEJRADŠI!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. lusky obalené v sušené šunce a zepčené mnam ! taky miluju fazolky! :)

      Vymazat
  3. skvělý článek, Riki! a nejradši mám asi penne se špenátem a kuřecím masem, na špenát totiž nedám dopustit

    OdpovědětVymazat
  4. Skvělý článek Riki! :))
    Asi tady budu za bílou vránu, ale můj nejoblíbenější oběd je řízek nebo svíčková :D :D a jakkoli je to tučné nebo nezdravé, jednou za čas to prostě musím mít.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Svíčkovou mám taky ráda (ne-li skoro nejradši :D ), česká kuchyně je skvělá, bohužel natolik těžká, že kdybychom se my kteří geneticky nemá shora dáno stravovali jen "po česku" za chvilku by nám mohli k zadním nohám přidělat kolečka :D

      Vymazat
  5. CHCI RIKINKU DOMŮ A BUDE MI VAŘIT A ČÍST POHÁDKY PŘED SPANÍM. (asi takhle se mi ten článek líbí :D) A co mám nejradši? pikantní kuřecí ministeaky + rajčata a červená paprika na kapce oliv.oleje s medem + čerstvý salát! omnomnomnom

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. wow kuřecí s medem moc neupravuju, ale asi to zkusím ! :)

      Vymazat
  6. tyjo, to je hrozně těžký říct, co mám nejradši. miluju jídlo! :D ale mám ráda nudle se špenátem, knedlovepřozelo, maso na medu , ... a tak :D a vařim děsně nerada.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. třeba tě to vaření někdy chytne a ikdyby ne tak to neva každého baví něco jiného, to maso s medem zkusím a se špenátem souhlasím, taky ho miluju :)

      Vymazat
  7. hrozně se mi líbí 5.typ.. doma jsme nic podobného asi nikdy neměli, tak zkusím navrhnou mamce, že bychom mohly něco z toho zkusit teď o víkendu:).. já osobně mám nejradši kuřecí maso nakrájené na nudličky s rýží.. vždycky to zkusím naložit v nějakém novém koření a jsem zvědavá, co z toho vyjde:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zapékaná zelenina je časově nenáročná a fakt to stojí za to, doporučuju na to nastrouhat tvůj oblíbený sýr nebo přidat ty žampiony, určitě by se dalo i s kuřecím masem :) To zkoušení s kořením mám tak nějak pdoobně,, ne vždy je to chutově nejlepší ale experimentování je zábava :D

      Vymazat
  8. u nás doma je nemožné jíst zdravě.. máma často smaží na sádle (takže to ani nejím) a táta je tlustý nenažranec, který vyžaduje hlavně nezdravé jídlo. Když řeknu, že chci vařit oběd o víkendu já, tak mě všichni pošlou do háje, že prý se toho nenají a že je to hnusné.. Takže si vařím sama.
    Největší problém mám, ale s rajčaty - mám na ně alergii a i když koukám na ty tvoje fotky s recepty, jsou skoro u každého jídla :( nevíš čím bych to mohla nahradit?? Hlavně v salátech..
    Hodně mě zaujali gnochi se špenátem, špenátové roládky, restovaná směs zeleniny, roládky z žitných tortil a bulgur se zakysanou smetanou.. Nechtěla bys někdy přidat recepty na tyto jídla?? :)

    Úžasný článek. Jsem ráda, že je tu někdo kdo se zdravému stravování tolik věnuje a je ochoten podělit se o zkušenosti s ostatními :) tyto články hltám jedním dechem ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je mi líto, máš to složité :/ Rajčata těžko nahradit, já jsaem na ně blázen, chutově asi nic podobného nenajdeš ale zkus třeba úplně jinou zeleninu, která se nepoužívá tak často bud ten lilek, cuketa apodobně :) Určitě příště můžu přidat i recepty, jsem moc ráda, že se články líbí :)

      Vymazat
    2. chutově je ani nahrazovat nemusím, protože když jsem je jednou jedla (než jsem se osypala) tak mi stejně nechutnaly :D takže aspoň, že nemám alergii na něco co mi chutná :D
      Lilek nebo cuketu vyzkouším děkuji :)
      A ty recepty by mi udělaly opravdu velikánskou radost :)

      Vymazat
  9. prosím, budeš mi vařit na svatbě, až se budu jednou vdávat! mňaaam, to je smrtelné!

    OdpovědětVymazat
  10. Já tě táááák nesnáším!! Přestávam na tvuj blog chodit :D mám vždycky takovej hlad že si málem ohlodávám stůl. A díky pusinko, začínám fakt jíst zdravě! DÍKY TOBĚ! (PS: doufám, že připravíš něco takhle lákavě vypadajícího a ještě líp chutnajícího na neděli a běda jestli ne) (PS2:nejím lečo, paštiky ani studené maso :D)

    OdpovědětVymazat
  11. Skvělej článek! Díky za inspiraci :) Teď se ještě přestat vymlouvat a začít krabičkovat :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To krabičkování je o zvyku ale je fájn při hladu vytáhnout ten svůj oběd místo baget z bufetu :) není zač :)

      Vymazat
  12. pane bože, s tebou mě to zdravý stravování tak baví! děkuju za tolika inspirace na papánky :) ráda dělám pro své tělo to nejlepší, ikdyž občas také zhřeším :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač :)) Každý zhřeší, já se neobejdu bez hořké čokolády nebo zákusků sice zdravých ale řpece jen zákusků :D Jsem do sladkého blázen, bez masa bych být mohla bez sladkostí ne :D

      Vymazat

Děkuju mnohokrát za Tvůj komentář :)