Vánoce je jeden z hlavních nepřátel zdravého stravování, hubnutí,hlídání si linie. Jo jasně, jednou ročně můžeme porušit svá pravidla, které dodržujeme po celý rok, ale jak předejít hromadě nadbytečných kil? Dneska Vám ukážu pár tipů na "zdravější" recepty, samozřejmě ani ony ale nejsou light-fitness-dietní, takže všeho s mírou, pár kousků sladkého Vás určitě nezabije, naopak cukr dodá energii a občas i to sladké nám dokáže zvednout náladu :).
Vánoční Florentýnky
Ingredience na těsto:
200g špaldové mouky
125g másla
50g třtinového cukru
2 plné lžíce holandského kakaa
1 žloutek
špetka soli
rozšlehaný žloutek na potření
Ingredience na mandlový karamel:
120g citrusového kandovaného ovoce
40ml smetany
3 čajové lžičky
medu
35g másla
60g třtinového cukru
60g mandlových hoblinek
Postup
Z mouky,
másla, cukru, kakaa, soli a žloutku vypracujeme těsto. Uložíme jej asi na hodinu do
ledničky. Na pomoučeném válu vyválíme plát silný asi 5mm a kulatým tvořítkem s
vroubkovaným okrajem vykrajujeme kroužky, které si rovnáme na plech vyložený
pečícím papírem.
Svaříme smetanu s medem, máslem a
cukrem. Vmícháme ovoce a mandle a necháme zkaramelizovat. Pokud se
stane, že je karamel řídký můžeme přidat trochu mletých mandlí.
Kolečka potřeme rozšlehaným žloutkem, doprostřed posadíme kopeček mandlového
karamelu a pečeme asi 12minut na 180 stupňů.
Mrkvové srdíčka
Ingredience:
150g hladké mouky
150g polohrubé mouky
1 Hera
150g najemno nastrouhané mrkve
1 prášek do pečiva
Postup:
Všechny ingredience si v míse smícháme dohromady a propracujeme ve vláčné těsto. Uložíme na talíř a dáme do ledničky na hodinu odležet. Po hodině si těsto vytáhneme a vyválíme ho na tenký plát. Z plátu vykrajujeme jakékoliv oblíbené tvary a ukládáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme na 170 stupňů, pár minut dokud nezezlátnou okraje cukroví. Upečené mrkvánky obaluje ve vanilkové fruktóze (klidně použijte jinou podobu cukru).
Datlové makronky
Ingredience:
125g másla
250g ovesných neslazených vloček
250g sušených datlí
2 vejce
100g třtinového cukru
1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
Postup:
Rozpustíme si máslo, vmícháme vločky a necháme zchladnout. Vypeckované datle nakrájíme na maličké kostky. Vejce našleháme do pěny a postupně přidáváme cukr, prášek do pečiva, ovesné vločky i datle. Vezmeme si dvě lžičky pomocí kterých klademe malé hromádky na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme asi 15-20 minut na 175 stupňů.
To je pro dnešek všechno, dejte mi vědět jestli Vás podobné články vůbec zajímají :).
Mějte se hezky, zítra je konečně pátek, začne nám víkend a blíží se nám Vánoce, další důvody k radosti :D.
Ještě jeden dotaz: Jaké cukroví je Vaše úplně nejoblíbenější?
Moje jsou právě mrkvánky obalené ve vanilkové fruktóze, zbožňuju ale i klasické vanilkové rohlíčky, mňam!
Ty recepty jsou úplně bomba! Budu asi muset něco vyzkoušet, nejvíc mě lákájí florentýnky a datlové makronky.
OdpovědětVymazatNejradši mám vanilkové rohlíčky a úly. Letos jsem zatím nic nepekla, abych nic nejedla :)
Vanilkové rohlíčky !! :) Vyzkoušej, moc dobré jina tě chápu, já pekla a taky moc jedla :D:D
Vymazat